Rolls-Royce sluit zich aan bij de trend in de auto-industrie met de eerste SUV

Maak je op voor iets nieuws van Rolls-Royce. De luxueuze Britse autofabrikant debuteert binnenkort met zijn eerste SUV. Het zal de Cullinan worden genoemd en zoals verwacht zal het groot en krachtig zijn als zijn naamgenoot.

De Cullinan, de grootste diamant ooit gevonden, maakt deel uit van de Britse kroonjuwelen.

Rolls-Royce zal binnenkort zijn eerste SUV, de Cullinan, debuut maken.

Prijzen en een releasedatum zijn nog niet aangekondigd, maar de Cullinan zal naar verwachting eind 2018 beschikbaar zijn en een geschatte instapprijs van ongeveer $ 400.000 hebben. Het wordt de duurste Rolls-Royce ooit gemaakt.

De Cullinan is gebouwd met volledig aluminium architectuur en heeft indrukwekkende specificaties: een 6,75-liter tweeling-turbo V12 met 563 pk. Het gaat om standaard vierwielaandrijving op alle wielen, stuurdeuren met scharnieren en achteraan.

Veel andere functies toevoegen aan de off-the-hook persona in afwachting van het beest: de Cullinan weegt 2631 kilo en is voorzien van 22-inch wielen. Rolls-Royce zegt dat het voertuig wel 21 centimeter stilstaand water kan doorwaden.

Verdere technologische kenmerken zijn: wifi-hotspot-mogelijkheid, vijf USB-poorten, opladen van draadloze telefoons, nachtzicht camera’s met natuur- en voetgangers waarschuwingen, alertheid als 360 graden camera en top-down camera, hulp bij alertheid, actieve cruise control, botswaarschuwing, kruisverkeer waarschuwing, waarschuwing rijstrook uitval en head-up display.

Alle instrumenten zullen digitaal zijn en een navigatiesysteem met touchscreen interface is standaard.

De Cullinan kan worden geconfigureerd met ruimte voor twee of drie passagiers aan de achterkant. Met de configuratie met twee stoelen aan de achterzijde krijgen passagiers toegang tot een achterconsole met een drankenkast.

Rolls-Royce noemt de Cullinan een ‘all-terrain high-bodied car’, maar noemt het niet als een SUV.

Extra functies zullen in de typische Rolls-Royce-traditie zijn: een picknicktafel in de achterklep, een champagnekoeler, een op sieraden lijkend schakelsysteem en zelfs een op maat gemaakte “recreatie module” die op maat kan worden gemaakt voor elke hobby of sport.