Regelmatige auto-checks die elke automobilist zou moeten doen

Als automobilist is het belangrijk dat je voor je auto zorgt, zodat deze in goede staat, veilig, betrouwbaar en praktisch blijft op de weg.

Helaas negeren veel autobezitters hun voertuig en dit kan leiden tot onveilig rijden en mogelijk zelfs een ongeluk. Er zijn regelmatige controles en onderhoudstaken die regelmatig moeten worden uitgevoerd – lees verder om erachter te komen wat deze zijn.

Banden

Heel erg zoals een paar schoenen, is het belangrijk dat je auto op een goede reeks banden loopt en dit zal ervoor zorgen dat de auto veilig drijft.

Controleer elke twee weken de bandenspanning en de algemene toestand. Vul de druk aan als dat nodig is en let op eventuele bezuinigingen of uitstulpingen.

Motorolie


Elke maand is het belangrijk om het motoroliepeil te controleren, want voertuigen kunnen elke 1610 km door tot een liter olie. Wacht niet tot het waarschuwingslampje gaat branden omdat er dan mogelijk al schade is opgetreden, dus controleer of je je  altijd tussen het minimum en maximum bevindt (overvullen kan ook schade veroorzaken).

Water


Een keer per week moet je controleren of het koelvloeistofniveau tussen het minimum en maximum ligt. Doe dit altijd als de motor nog koud is. Als het niveau altijd laag lijkt, let dan op eventuele lekken.

Lichten

De lichten moeten wekelijks worden gecontroleerd en reinig alle vuil eraf om te zorgen dat ze helder schijnen.

Ruitenwissers

De wissers moeten altijd worden gereinigd wanneer je je auto schoonmaakt om smeren te voorkomen. Veel automobilisten vinden het leuk om hun ruitenwissers één keer per jaar te vervangen en dit is een goede gewoonte, omdat ze goedkoop en eenvoudig te vervangen zijn.

Ruitensproeiervloeistof

De scherm was moet wekelijks worden gecontroleerd en bijgevuld omdat het wettelijk verplicht is om naar behoren te werken. Het is vooral belangrijk om regelmatig te controleren of je onder modderige omstandigheden rijdt of dat je op het punt staat om een lange rit te maken.

Nood kit

Een keer per jaar moet je de toolkit / noodpakket bekijken, zodat je zeker weet dat je alles hebt wat je nodig hebt. Dit moet een reservewiel, wielmoer, een krik, water, voedsel, warme kleding, een deken enz. Bevatten.

Electronica

Controleer dat alle elektrische werkzaamheden in de auto wekelijks plaatsvinden. Dit kan gemakkelijk genoeg zijn om te doen terwijl je aan het rijden bent of gewoon wanneer je geparkeerd bent – problemen moeten zo snel mogelijk worden verholpen.

Carrosserie

Het is ook belangrijk om de carrosserie van het voertuig regelmatig te controleren op tekenen van schade of roest. Dit is eenvoudig genoeg om te doen als je de auto schoonmaakt, wat de meeste automobilisten doen een keer per maand (maar je zou vaker willen doen als je regelmatig in moeilijke omstandigheden rijdt).

Dit zijn de belangrijkste controles die een automobilist regelmatig moet uitvoeren. Het is belangrijk om deze controles uit te voeren, omdat deze ervoor zorgen dat de auto naar behoren werkt en je er zelfs van kunt weerhouden in een ongeluk terecht te komen of de auto uit te schakelen, dus neem altijd de tijd om de bovenstaande controles zorgvuldig uit te voeren.