Hoe krijg je een BMW gratis? Koop een appartement in China

Chinese vastgoedontwikkelaars worden tegenwoordig creatief. Na jaren van continue groei is de vastgoedmarkt in China tekenen van vertraging gaan vertonen, dus ontwikkelaars zijn op zoek naar een manier om de verkoop te starten. Chinese projectontwikkelaars gratis luxe auto’s en flinke kortingen om kopers te lokken, omdat kredietbeperkingen en financierings beperkingen hun financiĆ«n drukken.

China Merchants Shekou Industrial Zone Holdings Co geeft een BMW 3-serie of een X1 SUV weg aan kopers van een eenheid of herenhuis met drie slaapkamers tijdens de ontwikkeling in Shanghai. De auto, of kasequivalent, komt overeen met ongeveer 10 procent korting op de prijs van 3,1 miljoen yuan ($ 452.000) van het 89 vierkante meter grote appartement (957 sq-ft).

BMW bereikt nu China

Bij de 646 nationale projecten van de Chinese Evergrande Group breidt een basis prijsverlaging van 11 procent uit tot wel 26 procent zodra extra voordelen, zoals kortingen aan kopers die door Evergrande-werknemers of eerdere kopers zijn doorverwezen, worden ingebracht. Een verdere stimulans: de ontwikkelaar is het accepteren van een eerste aanbetaling van slechts 5 procent, vergeleken met de gebruikelijke aanbetaling van 30 procent vereist door lokale overheden.

Blijkbaar is de praktijk tegenwoordig heel gebruikelijk in China, dus pakketten zoals betaalde vakanties worden vaak ook gezien.

‘S Werelds grootste automarkt is tegenwoordig ook behoorlijk warm voor woningen, maar dat zou wel eens kunnen vertragen. Om het tij te keren, is een Chinese ontwikkelaar in Shanghai eigenlijk op zoek om de twee genres te combineren door een gratis BMW aan te bieden aan iedereen die een appartement of stads huis koopt in het sjieke gebouw van het bedrijf. Dat klinkt als een mooie deal om op de stippellijn te tekenen, totdat je leert dat de eenheden elk ongeveer $ 621.000 zijn.

Niet alleen de onroerendgoedmarkt vertraagt, ook het autosegment vertoont tekenen van een terugval, maar toch is het nog steeds de grootste automarkt ter wereld. Er werden in 2017 28,8 miljoen voertuigen verkocht in China, slechts een groei van 3 procent vanaf 2016.