Goodyear

Het Goodyear-embleem is een uitstekend voorbeeld van een logo dat de tand des tijds heeft doorstaan. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat het embleem een ​​zeer nauwe band heeft met de kernwaarden van het bedrijf.

Goodyear-logo geschiedenis

De Goodyear Tyre & Rubber Company werd in 1898 opgericht door Frank Seiberling. Tegenwoordig omvat het assortiment verschillende banden voor auto’s en vrachtwagens, SUV’s, vliegtuigen en meer. Het bedrijf staat op de lijst van ’s werelds vijf grootste bandenfabrikanten (achter Bridgestone, Michelin en Continental).

Het Goodyear-embleem staat bekend onder de naam Wingfoot. Kijk eens naar een standbeeld van de Romeinse god Mercurius en je zult zeker iets opmerken dat erg veel lijkt op het Goodyear-symbool. Net als zijn Griekse equivalent Hermes droeg Mercurius de gevleugelde schoenen (talaria), die hem snelheid gaven en op deze manier hem hielpen zijn taken uit te voeren – hij was de god van berichten, handel en commercie.

Het was het idee van de oprichter van het bedrijf, Frank Seiberling, om een ​​gevleugelde schoen als het primaire embleem te adopteren. Wanneer kreeg hij dit idee? Zoals de officiële legende het zegt, stond er een standbeeld van Mercurius op het trappenhuis van het oude Seiberling-huis in Akron. Op een dag realiseerde Seiberling zich dat de god de belichaming was van de kenmerken die de producten van zijn bedrijf hadden.

Aan het einde van de zomer van 1900 hield hij een vergadering in zijn bedrijf, waar het idee werd besproken. Er waren verschillende schetsen met verschillende elementen van het standbeeld. Uit hen koos de deelnemers de schets waar de gevleugelde voet van Mercurius werd getrokken. Vervolgens kwamen ze overeen dat het symbool precies in het midden van het woord ‘Goodyear’ zou moeten worden geplaatst.

Evolutie van het embleem

Hoewel het Goodyear-banden logo in essentie consistent is in het hoofd symbool, is het feitelijk gewijzigd gedurende de meer dan 120-jarige geschiedenis van het bedrijf. Waarschijnlijk is de meest opvallende wijziging verbonden met de grootte van het embleem – het was absoluut groter toen het pas werd geïntroduceerd en in de loop van de tijd kleiner werd.