De autoband van de toekomst

In juni 2017 introduceerde Michelin VISION, de conceptband, een concentratie van technologieën. Deze concept-band, die airless, verbonden, oplaadbaar, aanpasbaar en organisch is, is zowel een wiel als een band. VISION is een droom binnen bereik omdat deze revolutionaire oplossing de convergentie van innovaties stuurt die al zijn onderzocht door de R & D-teams van de Groep. Door een mobiliteitsoplossing aan te bieden die een unieke band, diensten en materialen combineert, onthult Michelin een innovatie die geïnspireerd is door de natuur, perfect geïntegreerd is in het kader van een circulaire economie en een belichaming vormt van de visie van de Groep op de duurzame mobiliteit van de toekomst. Het was onder leiding van de Michelin Corporate Innovation Board (CIB) dat het VISION-project werd gelanceerd in het najaar van 2016.

De routekaart van de CIB was eenvoudig: stel je een object voor dat de mobiliteit van de toekomst symboliseerde, vol zat met convergerende technologieën en aangeboden een ultrahoog niveau van milieuprestaties, in overeenstemming met de 4R-strategie van de Groep en de waarden van Michelin. Michelin begon met luisteren naar mensen, van stadsbestuurders tot coureurs, van boeren tot piloten, van chauffeurs van machinebouw tot kinderen die amper oud genoeg waren om op een fiets te rijden. Ongeveer 90 mensen, verdeeld over vier panels over de hele wereld, werden ondervraagd over hun relatie met mobiliteit. Uit deze discussies zijn belangrijke behoeften geïdentificeerd, met name met betrekking tot duurzaamheid. Geen enkele gebruiker wilde hun behoefte aan veiligheid verminderen. Handgreep onder alle weersomstandigheden en effectief remmen in alle omstandigheden was essentieel.

Bovendien hebben gebruikers de verantwoordelijkheid voor het milieu omarmd. Ze wilden netjes consumeren. Waarom kiezen tussen een volledig biologisch afbreekbare band en een oplaadbare band? Jean-Dominique SENARD en de leden van de Corporate Innovation Board zeiden: “Geef ons allebei”.

Een organische band

De gebruikte materialen, die zowel bio-sourced als biologisch afbreekbaar waren, minimaliseerden de ecologische voetafdruk van de band.  VISION is ’s werelds eerste band die wordt opgeladen.

Een 3D-geprinte band

Met behulp van 3D-printers is het mogelijk precies de juiste hoeveelheid rubber op de band te gebruiken en zo zijn levensduur afhankelijk van de behoeften te verlengen, waardoor mobiliteit in alle situaties wordt gegarandeerd. Het loopvlakontwerp is geoptimaliseerd en de diepte is verminderd om de dikte te verminderen en de band efficiënter te maken op het vlak van materialen. Het loopvlak ontwerp is aangepast, in overeenstemming met de mobiliteitsbehoeften van de gebruiker, met een drievoudige zorg voor comfort, veiligheid en duurzaamheid.

Een airless band

VISION verwijdert lucht en vertrouwt in plaats daarvan op een interieurarchitectuur die het voertuig kan ondersteunen, waardoor de stevigheid van het wiel wordt gewaarborgd en zo comfort en veiligheid wordt gegarandeerd. VISION kan niet exploderen of uitblazen.

Een online band

VISION is uitgerust met sensoren en biedt realtime informatie over de conditie ervan. Bovendien is het dankzij de mobiele applicatie van Michelin mogelijk om eenvoudig een afspraak te maken om de bestemming van de band te wijzigen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.