4 tekenen dat je airco een onderhoudsbeurt nodig heeft

Weinig problemen hebben invloed op het rijcomfort, net als onbetrouwbare airconditioning in de auto tijdens de zomer. Bezorgd dat je airco je misschien opzadelt voor een zweterige rit? Je AC waait geen koude maar alleen warme lucht? Laat je verschillende zintuigen mee bepalen of jouw AC in orde is.

1. Je voelt: warme, zwakke lucht

Geniet je op een hete zomerdag van een ijskoud limonadeglas? Gebruik dezelfde tastzin om de conditie van je airco te meten. Zet de airconditioning aan en houd je hand omhoog naar de dichtstbijzijnde ventilatieopening. Hoe lang duurt het voordat de lucht verkoeld is? Blaast de lucht op een laag volume? Als de lucht koud is maar nauwelijks doorsijpelt, is er mogelijk sprake van een defect luchtkanaalsysteem. Als de lucht langer duurt dan normaal om koud te worden (over het algemeen langer dan 5-10 minuten), kan er koelmiddel uit de A / C-koelvloeistof lekken. Lage luchtstroom of warme lucht, het is tijd voor een controle!

2. Je ruikt: Stinkende, muffe lucht

Ruikt het muf? Of (nog erger) als zweterige voeten? Tenzij je jouw sporttas in de auto
‘s nachts hebt achtergelaten, is die stank vaak een teken van bacteriën die groeien in de ventilatieopeningen en de AC verdamper. Delen van het AC-systeem van jouw auto bevatten donkere en vochtige omgevingen – een perfect laboratorium voor stinkende omstandigheden. Hoewel het verleidelijk is om de geur met luchtverfrisser te verdoezelen, denk er dan twee keer over na. Wil je lucht inademen die door een tunnel met bacteriën is gelopen? Waarschijnlijk niet. Tijd voor een controle!

3. Je hoort gepiep, gezoem of geklik

Shh. Hoor je enig piepend, zoemend of klikgeluid na het inschakelen van je A / C? Je hoort geen krekels, krekels of vogels. Deze geluiden kunnen wijzen op problemen met de kronkelige riem (piepen), een overladen systeem (zoemen) en / of losse montagebouten (klikken). Als je gehoor een van deze geluiden oppikt in plaats van die van de zomer, kom dan langs voor een check-up.

4. Kijk naar een eventueel lekkende compressorslang


Dit teken is misschien het moeilijkst te merken, omdat het componenten onder de kap betreft. Als u over de knowhow beschikt, controleer dan de slang die omhoog loopt van uw compressor. Het moet vrij zijn van vuiligheidof ontslag. Als dat niet het geval is, kan dat koelmiddel-olie zijn, wat wijst op een lek dat de effectiviteit van uw airco-systeem schaadt. Als u niet zo bekend bent met de slangen, buizen en onderdelen onder de motorkap van jouw auto, brengt je deze in voor een AC-controle of een inspectie van het volledige voertuig.